SVÍČKOVÁ
1:35
1 porce obsahuje: 1790 kJ, 58g sacharidů, 32g bílkovin, 11g tuku
Ano.
I svíčková jde udělat zdravě! A chutná skvěle. Já se rozhodla
recept pojmout velice dietně a knedlíky jsem tvořila pouze z
rýžové mouky, což vám ovšem nebrání nahradit část mouky
například moukou pohankovou či špaldovou i tak budou knedlíky
zdravé.
Ingredience (4 porce)
-
400g libové hovězí maso
-
2 mrkve
-
2
petržele
-
půl celeru
-
2 cibule
-
2 lžičky medu
-
lžíce olivového oleje
-
300 ml kravského mléka
-
koření – 8 kuliček nového koření, 3-4 bobkové listy, 10 kuliček pepře
-
sůl, pepř
knedlíky:
-
200g rýžové mouky
-
1 vejce
-
10g sušeného droždí
-
lžička soli
-
petrželová nať
Postup
Nejdříve
si připravíme knedlíky. Mouku nasypeme do mísy a přidáme vodu,
vejce, droždí, sůl i petrželovou nať a pořádně promícháme.
Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na 30-45 minut
odležet. V tomto čase připravíme omáčku.
Pro
tento recept ráda používám tlakový hrnec, jelikož je v něm
svíčková za 45 minut hotová.
Cibuli
najemno nakrájíme a zeleninu nakrájíme
na malé kostičky.
Na lžíci olivového oleje zprudka
opečeme
osolené
a opepřené
hovězí maso ze všech stran, rychle,
jen aby se zatáhlo. Maso vyjmeme bokem a
do hrnce nasypeme cibuli, ke které po zhnědnutí přidáme zbylou
zeleninu a opékáme do hněda. Buďte trpěliví, čím hnědší
zelenina bude, tím chutnější bude výsledek. Ke konci k zelenině
přidáme med, který nám krásně zkaramelizuje. Když máme hotový
základ, tak do něj opět vložíme maso a vše podlijeme asi půl
litrem vody, přidáme koření, které nejlépe vložíme do sítka
a vaříme do změknutí asi 45 minut.
Zhruba
po půl hodince vaření je čas na knedlíky. Z těsta vytvarujeme 4
kuličky, které vhodíme do asi na 15 minut do vroucí vody. Po 15
minutách knedlíky vyjmeme. Pro servírování je pouze rozkrojíme
napůl.
V
tuto chvíli je čas dokončit omáčku. Maso vyjmeme a rozkrájíme.
Z omáčky vytáhneme koření a tyčovým mixérem ji dohladka
rozmixujeme. Dle potřeby přidáme teplé mléko. Dochutíme solí,
pepřem a citronovou šťávou.
0 komentářů