SVÍČKOVÁ

1:35


1 porce obsahuje: 1790 kJ, 58g sacharidů, 32g bílkovin, 11g tuku


Ano. I svíčková jde udělat zdravě! A chutná skvěle. Já se rozhodla recept pojmout velice dietně a knedlíky jsem tvořila pouze z rýžové mouky, což vám ovšem nebrání nahradit část mouky například moukou pohankovou či špaldovou i tak budou knedlíky zdravé. 

Ingredience (4 porce)

- 400g libové hovězí maso
- 2 mrkve
- 2 petržele
- půl celeru
- 2 cibule
- 2 lžičky medu
- lžíce olivového oleje
- 300 ml kravského mléka
- koření – 8 kuliček nového koření, 3-4 bobkové listy, 10 kuliček pepře
- sůl, pepř

knedlíky:
- 200g rýžové mouky
- 1 vejce
- 10g sušeného droždí
- lžička soli
- petrželová nať


Postup


Nejdříve si připravíme knedlíky. Mouku nasypeme do mísy a přidáme vodu, vejce, droždí, sůl i petrželovou nať a pořádně promícháme. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na 30-45 minut odležet. V tomto čase připravíme omáčku.

Pro tento recept ráda používám tlakový hrnec, jelikož je v něm svíčková za 45 minut hotová.
Cibuli najemno nakrájíme a zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Na lžíci olivového oleje zprudka opečeme osolené a opepřené hovězí maso ze všech stran, rychle, jen aby se zatáhlo. Maso vyjmeme bokem a do hrnce nasypeme cibuli, ke které po zhnědnutí přidáme zbylou zeleninu a opékáme do hněda. Buďte trpěliví, čím hnědší zelenina bude, tím chutnější bude výsledek. Ke konci k zelenině přidáme med, který nám krásně zkaramelizuje. Když máme hotový základ, tak do něj opět vložíme maso a vše podlijeme asi půl litrem vody, přidáme koření, které nejlépe vložíme do sítka a vaříme do změknutí asi 45 minut.

Zhruba po půl hodince vaření je čas na knedlíky. Z těsta vytvarujeme 4 kuličky, které vhodíme do asi na 15 minut do vroucí vody. Po 15 minutách knedlíky vyjmeme. Pro servírování je pouze rozkrojíme napůl.

V tuto chvíli je čas dokončit omáčku. Maso vyjmeme a rozkrájíme. Z omáčky vytáhneme koření a tyčovým mixérem ji dohladka rozmixujeme. Dle potřeby přidáme teplé mléko. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.




Táke se může líbit

0 komentářů